10 tips voor het geven van een creatieve workshop (en misschien vind jij ook wel jouw parel)

Gepubliceerd op 16 januari 2020 om 13:45

Onlangs heb ik een workshop "theedoosje" gegeven.

Dat was niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor mij leuk en inspirerend.  Een workshop betekent direct reactie krijgen op wat je hebt gemaakt, wat je hebt voorbereid en hoe je je kennis over brengt. Je hoort en ziet tijdens het knutselen wat ze van je workshop vinden.

Maar het geven van een workshop kan ook inspireren tot een nieuw idee, een nieuw pareltje. Lees hieronder hoe ik mijn pareltje vond.

 

Nadat ik mij had opgeworpen om een creatieve workshop te geven  heb ik eerst informatie gezocht op Pinterest. Dit leverde goede ideeën op. Deze, samen met mijn opgedane ervaring, heb ik verwoord in de volgende 10 tips:

  1. Verdiep je in de deelnemer:  Is deze oud/jong, handig/2 linker handen, zelf creatief/ namaken etc. ?  Ik had van te voren gesproken met de organisatoren van het buurthuis, waar ik de workshop zou gaan geven, over wat ik kon verwachten van de deelnemers, het aantal, het niveau etc. En wist hierdoor dat ik het niet te moeilijk moest maken, rekening moest houden met enkele senioren en dat het licht niet optimaal was in de ruimte.
  2. Maak eerst zelf het eindproduct, kijk waar iemand die niet zo handig is, tegenaan kan lopen. Bepaal wat jij voorbereidt en wat de deelnemer zelf gaat doen.  Ik ben aan de slag gegaan met het maken van het Theedoosje, het op papier zetten van de werkwijze en het uitzoeken van bij elkaar passend gedessineerd karton.
  3. Bereid het product voor.   Ik heb de meeste rillijnen (vouwlijnen) al van te voren gemaakt, zodat ook de minst handige deelnemer het doosje zelf kon maken. Ze moesten zelf nog 2 rillijnen zetten en 4 hoekjes afknippen.
  4. Zet alles heel gedetailleerd op papier, met foto's en tekeningen.   Doordat ik het hele proces had uitgeschreven konden de handige/ vlugge deelnemers zelf verder, terwijl ik de anderen aan het helpen was.
  5. Bereken hoeveel de gebruikte materialen kosten.   Ik heb de kosten per persoon berekend, zodat ik ter plaatse en aan de hand van het aantal personen, het eindbedrag kon berekenen. Het buurthuis was nl.de opdrachtgever.
  6. Maak pakketjes van alle materialen die nodig zijn voor het eindproduct, inclusief de door jou geprepareerde materialen.  Ik had voor 10 personen een pakketje gemaakt, op advies van de buurthuis medewerker, maar er kwamen uiteindelijk 7 deelnemers. Dus ik hield 3 pakketjes over. Achteraf was dit wel fijn. Nu konden deelnemers uit meer kleurcombinaties kiezen. En achteraf was dit de aanleiding voor "mijn pareltje"uit deze workshop. Maar daarover later.
  7. Neem van alle hulpmiddelen, zoals scharen, mesjes, linialen, lijm, cuttlebug, stansen, ponsjes etc voldoende mee.  Ik had niet van alle hulpmaterialen genoeg voor alle deelnemers, soms moesten ze wachten, maar dat bleek gelukkig geen probleem op te leveren. Het werden momenten van even een praatje maken, bij elkaar kijken en iets drinken. Zo werd de workshop een gezellig, creatief gebeuren.
  8. Wees op tijd aanwezig om de pakketjes ende hulpmaterialen op de tafel te rangschikken.  In mijn geval kwamen een aantal deelnemers al voor de aanvangstijd (ik gaf de workshop in het buurthuis en daar is de deur de hele middag geopend). Volgende keer moet ik iets eerder aanwezig zijn.
  9. Vraag iemand anders om te assisteren bij het verzorgen van  van drinken en het verlenen van hand-en span diensten.  Ik had het geluk dat de medewerkers van het buurthuis deze taken op zich namen.
  10. Geef iets mee naar huis naast het zelfgemaakte product.   Ik had de handleiding gedetailleerd uitgeschreven, die kregen de deelnemers mee, zodat ze thuis zelf aan de slag konden. Daarnaast werden de theedoosjes gevuld met verschillende theezakjes een een Ferrero Rocher en tezamen gefotografeerd. Wat een kleurrijk plaatje opleverde.

De deelnemers gingen opgetogen met hun doosje naar huis, maar ook ik ging opgetogen naar huis. Een geslaagde workshop, tevreden opdrachtgever en een nieuw idee voor mijn webshop, het eerder genoemde "pareltje" van de middag. Eén van de deelnemers had gevraagd of de overgebleven pakketjes in de webshop te koop waren, want ze wilde er 1 kopen. Dat was de oplossing voor de vraag waar ik , in mijn hoofd, al mee bezig was geweest. Wat te doen met de overgebleven pakketjes?

Dus vanaf nu zijn de pakketjes te koop in de webshop, helemaal  kant en klaar  om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Ze zijn te vinden op de pagina : Zelfknutselpakketten

 

Creatieve groet van Marijke 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.