10 originele cadeaus voor Moederdag

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 16:36

  Binnenkort is het weer tijd voor Moederdag! Wat zal het dit jaar zijn? Laat mij je op weg helpen door een kijkje te nemen bij de oorsprong van Moederdag en te ontdekken wat voor cadeaus er traditioneel werden gegeven, misschien brengt jou dat op ideeën. Zoniet, dan verklap ik je 10 originele cadeaus voor Moederdag.

De Oorsprong

Informatie komt van de webpagina's "Historiek" en "IsGeschiedenis"

 " Moederdag heeft verschillende oorsprongen. Zo werden in het klassieke Griekenland Rhea, de grote Moeder der Goden vereerd en de Romeinen kenden al een soort 'Moederdag', die niet jaarlijks plaatsvond, maar maandelijks. Verering van moederfiguren vindt overigens nog steeds plaats: de katholieke kerk vereert al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. Al lijkt die verering weinig op onze moederdag.

De moderne Moederdag

  In Amerika kwam de Moederdagtraditie in 1870 op gang. Julia Ward How startte een grote publiciteitscampagne voor een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen.

  Maar de Amerikaanse Anna Jarvis, dochter van een methodistenpredikant, staat aan de basis van de moderne Moederdag. Jarvis’ moeder zette zich altijd in voor het welzijn van andere moeders. Toen die in 1905 overleed, bedacht Anna Jarvis een speciale dag om alle moeders te eren: Moederdag. Ze koos de zondag na de sterfdag van haar moeder, de tweede in mei. Jarvis wilde dat de dag een algemeen begrip werd en schreef daarom honderden brieven aan kerkleiders en politici om Moederdag te promoten. Met succes. In 1914 verklaarde president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

  Nederland nam deze traditie in 1925 over. Hier wordt ook op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Moeders worden echter in veel landen op andere dagen geëerd, maar meestal wel in de maanden april, mei of juni.

Al snel kregen de winkeliers de dag in hun greep. Ook in Nederland. In 1927 kregen Rotterdamse schoolkinderen bijvoorbeeld dertigduizend tulpen uitgereikt, als cadeautje voor hun moeder. De ‘Koninklijke Nederlandsche Maatschappij van Landbouw’ wilde zo Moederdag promoten. Goed voor de inkomsten van de bloemkwekers…

  De eerste jaren kregen moeders vaak alleen een bos bloemen, in de jaren ’60 werden huishoudelijk apparaten een populair cadeau. "

Maar wat nu dan te geven

Ik geef hieronder een aantal mogelijkheden en hé, aan een aantal heb ik mij ook schuldig gemaakt hè.

  1. Bloemen zijn nog steeds geliefd om te geven, maar erg duur rond moederdag. En zijn meestal na een week weg.
  2. Er zijn allerlei prullaria te koop, bv beeldjes, dat is makkelijk voor de gever, maar de moeder zit er niet altijd op te wachten. Want waar ga je dat dan weer neerzetten en het is weer iets om af te stoffen. Dit zou wel kunnen als je moeder iets spaart.
  3. Huishoudelijke apparaten, vaak heel handig, soms handig voor de vader in huis, maar als moeder wil je graag iets voor je zelf krijgen niet iets waar mee je kan werken.
  4. Een mooie grote foto van kinderen en/of kleinkinderen. Dit wordt altijd gewaardeerd! Maar zie maar eens iedereen bij elkaar te krijgen, voor de foto, in deze hectische tijd.
  5. Een belevingscadeaubon, dat is een goed idee, maar wel een kostbare.
  6. Een pakket met lekkers, ook wel een goed idee, maar meestal zit het hele gezin hiervan mee te eten. Dus weer niet echt voor moeder.
  7. Een sieraad of mode accessoires. Bv passend bij het komende seizoen. Denk hierbij aan een mooie sjaal, een sieraden set, een hanger met betekenis.
  8. Een cadeau op maat gemaakt en met haar naam er op. Bv een sieradendoos waar ze dan de sieraden in kan opbergen die ze andere jaren heeft gekregen. Een handgemaakte doos, die niemand anders heeft en die mooi op haar nachtkastje of toilet tafel staat.

Belangrijk

Maar eigenlijk is dit alles niet belangrijk. (wat ik nu ga zeggen geldt natuurlijk niet voor kleine kinderen) Wat telt is dat je er bent als je moeder je nodig heeft, dat hoeft helemaal niet op Moederdag, mag natuurlijk wel :).

En het hoeft ook niet met een cadeau, als je komt, aandacht hebt en een goed humeur mee hebt genomen dan is dat al voldoende!

Laat me in de reacties weten hoe jij er over denkt en/of als je nog leuke ideeën hebt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.